BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Güvenlik Müdürlüğü

 

Yönerge

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

TRAFİK YÖNERGESİ

(Başkent Üniversitesi Rektörlüğünün 06.02.2017 tarihli onayı ile yürürlüğe girmiştir.)

Amaç ve Kapsam

Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, can ve mal güvenliği yönünden Başkent Üniversitesinin kampüs alanı içerisinde trafik düzeninin sağlanması ve trafik güvenliğini ilgilendiren konularda alınacak tedbirler ile ilgili olarak Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda kampüs içerisinde trafik düzenini temin etmek maksadıyla uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.

Hukuki Dayanak

  1. 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu, 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu ve Başkent Üniversitesi Personel Disiplin Yönetmeliğinin ilgili maddeleri bu yönergenin yasal dayanağı olmaktadır.

Tanımlar

Madde 2-Bu yönergenin uygulanmasında;

Üniversite: Başkent Üniversitesini,

Yerleşke: Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsünü,

Araç Tanıtım Pulu: Motorlu araçların Başkent Üniversitesi personel, öğrenciler, mezunlar ve kampüs içerisindeki şirkete ait olduğunun anlaşılmasını sağlayan pulu,

Misafir Araç Giriş Kartı: Araç Tanıtım Pulu olmayan ancak Üniversiteye ziyarete gelen kişilerin kullandığı araçlar için giriş kapısında ehliyet/kimlik karşılığı alınan kartı,

Araç: Yerleşkeye getirilen her türlü motorlu taşıtları,

Güvenlik Müdürlüğü: Başkent Üniversitesi Güvenlik Müdürlüğünü,

Trafik Görevlisi: Başkent Üniversitesi yerleşkesinde görev yapmak üzere görevlendirilen güvenlik görevlisini,

Yönerge: Başkent Üniversitesi Trafik Yönergesini ifade eder.

Madde 3-Özel Güvenlik Görevlilerinin Trafik ile ilgili Görev ve Yetkileri:

  1. Yerleşkeye girmeye izinli araçların trafik işaret ve işaretçilere ve trafik kurallarına uygun olarak hareketlerini denetlemek, uyarmak, ihlal belgesi düzenlemek.
  2. Personel, öğrenci ve ziyaretçilere göre düzenlenmiş olan otoparklara tahsis edilen statüye uygun park yapılmasını sağlamak, denetlemek, gerekli uyarı ve tedbirleri almak.
  3. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre çıkarılan yönetmelikte belirtilen esas ve şartlara uygun olarak trafiği düzenlemek, trafik suçları ile ilgili olarak Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri ile her türlü işbirliğinde bulunmak.
  4. Karayolu üzerinde trafik akışını olumsuz etkileyen hususları tespit etmek ve düzeltici tedbirleri almak.

            Madde 4-Uyulması Gereken Kurallar:

  1. Hız Kuralları: Kampüste hız sınırı levhalarda gösterildiği gibi olup yeni açılan ve 3 nolu giriş olarak adlandırılan yol boyunca (50), diğer yerlerde(30) km/saattir. Kavşaklara yaklaşırken (30) km/saattir. Kampüs sınırları içinde kameralarla kontrol ve denetim yapılmaktadır.
  2. Yayaların Tartışmasız Geçiş Üstünlüğü: Başkent Üniversitesi yerleşkesinde YAYALARIN TARTIŞMASIZ GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ vardır. Araçların yaya geçitlerinin gerisinde tam olarak durması ve geçmek isteyen yayalara yol vermesi zorunludur.
  3. Tehlikeli şekilde araç kullanmak yasaktır.
  4. Sürücüler güvenlik görevlilerinin uyarılarını dikkate almak zorundadır.
  5. Çevreyi rahatsız edecek şekilde modifiyeli, egzoz sistemi arızalı olan, aşırı duman ve gürültü çıkartan araçlar yerleşkeye alınmaz.
  6.   Plakasız araçlar yerleşkeye alınmaz.
  7. Alkollü olarak araç kullanan sürücülerin araçları yerleşkeye alınmaz, bu konuda kolluğun tespiti dikkate alınır.
  8. Ziyaretçiler veya ticari araç sürücülerinin kuralları ihlal etmekte ısrar etmeleri halinde bir daha yerleşkeye araç ile girmelerine izin verilmeyebilir.
  9.   Polis ve Jandarma tarafından herhangi bir nedenle ehliyetine el konulan kişilerin yerleşke içinde araç kullanması yasaktır.
  10.   Yerleşke içerisinde araç yıkamak yasaktır.
  11. Gereksiz yere klakson çalmak, çevreyi rahatsız edici biçimde yüksek sesle müzik dinlemek ve araçtan çöp veya sigara izmariti atmak yasaktır.
  12.   Araçlar giriş kapılarından Araç Tanıtım Pulu ile 07:00-20:00 saatleri arasında otomatik olarak giriş yapacaklar, 20:00’den sonra ise kampüs alanına giriş kapılarından kontrollü giriş yapılacaktır. Saat:24:00’ten sonra kampüse araç girişine müsaade edilmeyecektir.(Görevli olanlar ve zorunlu nedenler hariç)
  13.  Araç tanıtım pulu olup, kaza veya arıza gibi nedenlerle araçlarını kullanamayıp başka araçlar ile gelen öğrencilerin; bu durumu belirleyen bir belge getirmeleri ve Güvenlik Müdürlüğünden bu konu ile ilgili yazı almaları durumunda kampüse başka araçla geçici girişine müsaade edilecektir.

Madde 5-Araç Tanıtım Pulu Verilmesi ve Kullanım Esasları:

  1. Üniversitenin yönetimi altındaki yerlere özel araçları ile sürekli giriş yapacak öğrenci, personel, mezun ve şirketlerin otopark kullanımı, güvenlik ve giriş kontrolü sağlamak amacı ile Araç Tanıtım Pulu alınması zorunludur.
  2. Öğrenciler araç tanıtım pullarını her yıl yeniler. Bir önceki yıla ait araç tanıtım pulu taşıyan veya araç tanıtım pulu taşımayan araçların kampüse düzenli ve sürekli girişine izin verilmez.
  3. Araç tanıtım pulu öğrencilere her eğitim-öğretim dönemi başında verilir ve sadece verildiği dönem için geçerlidir. Araç Tanıtım Pulunun; aracın ön camına rahatlıkla görülebilecek şekilde camın üst ortasına yapıştırılması zorunludur. Araç tanıtım pulu sadece istekte bulunulan araçta kullanılmak üzere verilir. Başka araçta kullanmak yasaktır.
  4. Kişinin statüsüne göre verilen araç tanıtım pulu; başka araçta veya başka şahıslar tarafından kullanılamaz. Kuralın ihlali halinde araç tanıtım puluna tutanakla el konulur ve iptal edilir.
  5. Araç tanıtım pulu bir başkasına satılamaz ve devredilemez.
  6. Araç tanıtım pulunu kaybedenler ücreti karşılığında yenisini almak zorundadır.
  7. Geçerliliği devam eden araç tanıtım pulu; araç satıldığında, devredildiğinde veya araç tanıtım pulu hasar gördüğünde sökülerek Güvenlik Müdürlüğüne ibraz edilmelidir. Eski araç tanıtım pulunun iade edilmesi koşuluyla yenisi bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz verilir. Eski araç tanıtım pulunu iade ya da ibraz edemeyenlere yenisi ücreti karşılığında verilir.
  8. Birden fazla araç kullananlar her bir araç için araç tanıtım pulu almak zorundadır.
  9. Araç tanıtım pulu taşıyan araçlarda sürücü ile birlikte gelen öğrencilerin girişte kimlik göstermesi zorunludur.
  10. Araç tanıtım pulu otomatik geçiş hakkını bazı durumlarda vermeyebilir. Güvenlik görevlileri ihtiyaç halinde giriş izinlerini geçici olarak Rektörlük talimatıyla kaldırabilir.
  11. Motosiklet ve diğer motorlu taşıtların sürücüleri de araç tanıtım pulu almak zorundadır.
  12. Şüphe halinde Üniversite güvenlik görevlileri araç tanıtım pulunun yanı sıra sürücünün ehliyetini de görmek isteyebilir.
  13. Uzun süreli (1 aydan fazla) misafir ve yarı zamanlı öğretim görevlileri ile diğer uzun süreli misafirler (Biyotek çalışanları vs.) de personel gibi araç tanıtım pulu almak zorundadır. Misafir ve yarı zamanlı öğretim görevlilerine araç tanıtım pulu ücretsiz olarak verilir.
  14. Araç tanıtım pullarının geçerlilik süreleri Rektörlükçe belirlenir.
  15. Araç tanıtım pulunun kaybolması halinde, Güvenlik Müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.
  16. Rektörlük, her başvurana belli bir değerlendirme süresi sonunda araç tanıtım pulu verir veya gerekli gördüğü durumlarda başvuruyu reddedebilir. Araç tanıtım pulu çıkarma belgelerini, geçerlilik süresini ve maliyet karşılığı her yıl Rektörlükçe belirlenir. Süresi dolmuş araç tanıtım pulu geçersizdir.
  17. Araç Tanıtım puluna çeşitli nedenlerde ihtiyaç duymayan kişilere herhangi bir geri ödeme yapılmaz.

Madde 6-Misafir Araç Kartları:

  1. Araç tanıtım pulu taşımayan, ancak misafir olarak gelen araçların Üniversite girişinde “Misafir Araç Kartı-Ziyaretçi Kartı” almaları ve bu kartı yerleşke içerisinde kalınan süre boyunca karşıdan görünecek şekilde taşımaları gerekir.
  2. Araç tanıtım pulu taşıyan araçlardaki misafirler, ayrıca Ziyaretçi Kartı almak zorundadır. Personel ve öğrenciler araçlarında taşıdıkları kişilerin misafir kartı almasından sorumludur.
  3. Misafir araç kartı için bırakılan kimliklerde kişiyi tanıtacak güncel fotoğrafın bulunması gerekir. Güvenlik yetkilileri kimlik kartlarını yeterli bulmamaları halinde girişlere izin verilmeyebilir.
  4. Kampüs çıkışında misafir araç kartı iade edilir ve bırakılan kimlik alınır.
  5. Misafir araç kartını kaybeden sürücüler başka bir geçerli kimlik kartı ile vermiş oldukları kimlik kartını geri alabilirler.
  6. Misafir sürücüler mutlaka kime ve/veya hangi okula/birime geldiklerini belirtmek zorundadır. Geçerli bir ziyaret gerekçesi beyan edemeyenlerin kampüse girişine izin verilmeyebilir.
  7. Her bir kart bir araç için geçerlidir, başka araçlara devredilemez.
  8. Her bir misafir araç kartı sadece bir gün içinde kullanılabilir. Bir sonraki gün için yeni kart alınması gerekir.

Madde 7-Park ve Seyir Kuralları:

  1. Otoparklar; akademik-idari personel otoparkı, öğrenci otoparkı şeklinde sınıflandırılmış olup, akademik ve idari personel otoparkına sadece uygun araç tanıtım pulu taşıyan araçlar girebilir ve park edebilir.
  2. Akademik veya idari personel araç tanıtım pulu olsa da öğrenciler kesinlikle akademik-idari personel otoparkını kullanamaz.
  3. Otoparklarda düzeni sağlamak için çizgiler çizilmiş ve ayrıca giriş-çıkış yönleri işaretlerle belirtilmiştir. Kazaların önlenmesi ve bir aracın diğerinin hareketini engellememesi için çizgilere ve işaretlere uyulması zorunludur.
  4. Motosikletlerin araç otoparklarına park edilmesi zorunludur.
  5. Taşıma ve yükleme/indirme amacıyla kısa süreli de olsa hiçbir araç kaldırım ve yaya yoluna çıkamaz.
  6. Park için ayrılan alanlar dışında, kaldırımlara ve yol kenarlarına park edilemez. Yasak yerlere bırakılan araçlara trafik görevlileri tarafından ihlal duyuru uygulaması yapılır.
  7. Engelliler için ayrılmış park alanlarına; engelli kişiler dışındaki kişilerin park etmesi kesinlikle yasaktır.
  8. Otoparklarda meydana gelebilecek hırsızlık olaylarından Üniversite sorumlu değildir.
  9. Üniversitemiz öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerden aracı olanların Yurt Müdürlüğüne araç plakalarını ve araç tanıtım pulu numaralarını kaydettirmeleri gerekmektedir.
  10. Otoparklarda alkollü içki içmek yasaktır. Tespiti halinde kampüs dışına çıkarılır. Çıkmamakta ısrar edenler hakkında tutanak tanzim edilerek disiplin işlemi uygulanması sağlanır.
  11. Kampüs park yerlerinde yazılı izin olmaksızın uzun süreli (1 günü aşan) araç bırakmak mümkün değildir. Bu gibi durumlarda Rektörlük söz konusu olan araçları tüm masrafları araç sahibine ait olmak üzere çektirebilir.

 

Madde 8-Diğer Kurallar:

  1. Araç sahipleri araç tanıtım pulu olsun ya da olmasın gerekli hallerde aracın bagaj ve diğer görünmeyen yerlerini güvenlik personelinin talebi halinde göstermek durumundadır.
  2. Sürücüler yerleşkede neden oldukları her türlü kazayı Güvenlik Birimine de bildirmek zorundadır. Kaza sonrasında Güvenlik Birimi, Jandarma veya trafik polisine haber vermeksizin yerleşke terk edilemez.
  3. Araç ile izinsiz olarak kampüs arazisine girmek yasak olup, kampüs de araç ile gecelemek, kamp yapmak, piknik yapmak vs. izne tabidir.
  4. Araçlarda diğer araçların dikkatini dağıtacak tarzda abartılı yazı ve ışıklandırma yapılamaz. Seyir halinde veya parkta iken yüksek sesle müzik vs. dinlenemez. Eğitim binalarına yakın yerlerde eğitim-öğretimi engelleyecek tarzda araçlarda radyo vs. dinlenmesi yasaktır. Bu gibi hallerde gürültü yapan araç sahibi kampüs dışına çıkarılabilir. Kural ihlalindeki ısrar halinde ise araç tanıtım pulu da iptal edilebilir.
  5. Kampüs içinde araç konvoyu yapılamaz; araçlar ile gösteri, eğlence vs. tertip edilemez; spor müsabakaları ve diğer sevinçler araç kornaları ve toplu hareketler ile kutlanamaz.
  6. Kampüs içinde araçlar her ne sebeple olursa olsun plakalarını kapatacak süsleme, ilan vs. ile seyir edemez.
  7. Kampüse giren araçlar patlayıcı, yanıcı, kesici maddeler taşıyamazlar. Bu gibi durumlarda yükün Rektörlüğe ivedilikle bildirilmesi gerekir.
  8. Bulunan yerlerde sürücüler bariyerlere ve kapanlara dikkat etmelidir. Bariyerler tam olarak açılmadan geçilmemelidir. Bariyer ve kapan kullanım hatalarından dolayı oluşabilecek her türlü zararda araç sürücüleri sorumlu olacaktır.
  9. Üniversite içerisinde araç sollanamaz, ayrıca uzun ışıklar yakılamaz.
  10. İnşaat alanlarına görevliler dışında araçların ve yayaların girmesi kesinlikle yasaktır. Bu yasağın ihlali halinde oluşabilecek her türlü zarardan dolayı Üniversite sorumlu tutulamaz.

Madde 9-Trafik Kurallarına Uyulmaması Halinde Uygulanacak Yaptırımlar:

  1. Sürücüler bu yönergede belirtilmeyen hususlarda Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun davranmak zorundadırlar.
  2. Uygulanan ceza puan sisteminde cezalandırmaktan çok caydırıcı olmak amaçlanmaktadır. Başkent Üniversiteli kampüs yollarında araçla dolaşmanın kendisine tanınan bir ayrıcalık olduğunu göz ardı etmemelidir. Kurallara uymaması halinde bu ayrıcalığını yitirmesi doğaldır.
  3. Yerleşke sınırları içerisinde ölümlü trafik kazasına sebebiyet veren asli kusurlu sürücülere süresiz olarak kampüs içerisinde araç kullanma yasağı uygulanır. Ayrıca bu yönergede belirlenen kurallara ve/veya Karayolları Trafik Mevzuatına aykırı hareket eden araç sürücüleri için Üniversite Rektörlüğünce belirlenmiş Ceza Puan Sistemi uygulanır. Ceza puanlarının yanı sıra Rektörlüğün gerekli görmesi halinde sürücü ceza puanına bakılmaksızın Üniversite Disiplin Kuruluna sevk edilebilir.
  1. Ceza Puanları
  1. Hız sınırını aşmak (8) puan,
  2. Engellilere ayrılan yerlere park etmek (4) puan,
  3. Ters yönde seyretmek (8) puan,
  4. Yayaların koşulsuz geçiş üstünlüğüne saygı göstermemek (8) puan,
  5. Tehlikeli şekilde araç kullanmak (8) puan,
  6. Park kuralı ihlalleri (4)puan,
  7. Çevre ve gürültü kirliliği yaratmak (4) puan,
  8. Emniyet kemeri veya motosiklette kask takmamak (3) puan,
  9. Hareket halinde iken cep telefonu kullanmak (3) puan,
  10. Yasal belgeleri bulundurmamak (3) puan,
  11. Görevlilerin ikazlarına uymamak (8) puan,
  12. Yaralanmalı trafik kazasına sebebiyet vermek (8) puan,
  13. Kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymamak (4) puan,
  14. Maddi hasarlı kazaya sebebiyet vermekten asli kusurlu olmak (4) puan,
  15. Taşıt pulunu yapıştırmamak (4) puan,
  16. Akademik-idari personel otoparkını kullanmak (8) puan, (öğrenciler için)
  17. Araç trafiğini aksatacak şekilde yolu kapatmak (10) puan
  18. Üniversitece belirlenen kurallara uymamak ve araçla üniversite mensubu olmayan kişileri gizlice kampüse getirmek (20) puan,
  1. Yaptırımlar

Kural ihlallerine ilişkin değerlendirme Başkent Üniversitesine kayıtlı sürücülerin tümünü kapsamaktadır. Üniversite trafik kayıtlarında olmayan araçlar için Güvenlik Müdürlüğünce Jandarma Trafik Ekibi görevlilerine bildirimde bulunulur. Ayrıca bu araçlar yapılan ihlalin niteliğine göre Güvenlik Müdürlüğünce kampüse alınmayabilirler.

  1. Kural ihlalleri sonucunda bir öğrenim yılı içinde ceza puanları toplamı(20) olan sürücünün araç tanıtım pulu (3) ay süreyle iptal edilir. Bu süre içerisinde ceza alan kişi, araç sürücüsü olarak kampüse alınmaz. Durum, araç sürücüsünün bağlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokul ve İdari birim yöneticisine, öğrenci ise ayrıca ailesine yazı ile bildirilir.
  2. İkinci kez (20) ceza puanına ulaşan sürücünün araç tanıtım pulu (1) yıl süre ile iptal edilir ve bu süre içerisinde bu kişi araç sürücüsü olarak kampüse alınmaz.
  3. Üçüncü kez (20) ceza puanına ulaşan sürücünün araç tanıtım pulu Rektörlük kararı ile (3) yıldan az olmamak üzere iptal edilir ve bu süre içerisinde bu kişi araç sürücüsü olarak kampüse alınmaz.
  4. Belirtilen sürelerin sonunda yeniden araç tanıtım pulu almak üzere başvuran sürücü, ücretini ödeyerek yeniden araç tanıtım pulu alabilir. Ancak üçüncü kez pulu iptal edilmiş olan sürücünün yeniden araç tanıtım pulu alabilmesi, Rektörlüğün kararına bağlıdır.
  5. Gerektiği hallerde; kişinin ceza puanına bakılmaksızın Rektörlük uygun görülecek bir süreyle, araç sürücüsü olarak kampüse alınmama cezası verebilir veya disiplin soruşturması açılması istemi ile yetkili mercilere bildirimde bulunulabilir.
  6. Bir öğrenim yılı (1 Eylül – 31 Ağustos dönemi) sonunda toplam ceza puanı 12 ve altında olanların ceza puanları bir sonraki öğrenim yılı için sıfırdan başlar. (12)puanı aşanlar ise yeni öğrenim yılına, aştığı kadar puanla başlar. (örneğin, bir önceki öğrenim yılında toplam (15) hata puanI almış bir sürücü, yeni öğrenim yılına (3) hata puanla başlar.)
  7. Sürücü belgesi olmayan sürücüler, Jandarma Trafik ekibine teslim edilir ve işlemlerin tamamlanmasını müteakip kampüs dışına çıkarılır.

Madde 10-Disiplin Soruşturmasını Gerektirecek Durumlar:

  1. Alkollü araç kullanmak,
  2. Çevreye tehlike yaratacak şekilde araç kullanmak, aşırı hız yapmak, diğer bir araç ile yarışmak,
  3. Güvenlik görevlilerinin uyarılarına uymamak, kendisine uyarıda bulunmak isteyen akademik / idari personele veya öğrencilere hakaret etmek,
  4. Başkalarını araç ile taciz etmek ve trafik kazasına karışmak,
  5. Araç tanıtım pulu sahtekârlığı yapmak veya başkasına kullandırmak,
  6. Yasaklı olduğu halde kaçak olarak aracı ile kampüse girmek ve aracı ile gizlice üniversite mensubu olmayan kişileri kampüse getirmek.

Madde 11-Trafik Kuralı İhlal Duyurusunun Uygulanması:

  1. Kampüs içi trafik kurallarını ihlal edenlere “Trafik Kuralları İhlal Duyurusu” yapılır.
  2. Sürücünün yüzüne karşı yapılan “Trafik Kuralı İhlal Duyurusu” kendisine tebliğ edilir, Sürücünün tebellüğ etmemesi durumunda; duyurunun “Tebellüğ Eden ”bölümüne “İmzadan imtina etmiştir” diye belirtilir ve tebliğ edilmiş varsayılarak sürücünün kayıtlarına işlenir.
  3. Trafik Kuralı İhlal Duyurusunun yapıldığı sırada sürücünün bulunmaması halinde duyuru düzenlenir, düzenlenen duyuru aracın camına takılır ve SMS ile (Ters yönde seyretmek 8 puan gibi) öğrenciye bildirilip, sürücünün kayıtlarına işlenir.
  4. Sürücünün kendisine yapılan bu bildirime itirazı olduğu takdirde Güvenlik Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekir. Bu başvurudan alınan sonuca itiraz etmek isterse dilekçe ile Rektörlüğe yazılı olarak itiraz talebinde bulunabilir.
  5. Sürücülere yapılan tüm bildirimler sisteme işlendikten sonra Başkent Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı veri tabanında bulunan e-posta adresi esas alınarak yapılır. Bu e-posta adresine yapılan bildirimler sürücü tarafından alınmış sayılır.

Madde 12-Genel Hususlar:

  1. Yerleşke içerisinde meydana gelen trafik kazası, trafik kurallarının ihlali veya trafik şikayetleri 2466777 veya 2466778 numaralı telefonlara bildirilebilir.
  2. Yazılı olarak ise guvenlik@baskent.edu.tr adresine bildirilebilir.
  3. Başkent Üniversitesi ana sayfa/idari birimler/güvenlik müdürlüğü sayfasında bulunan “Bize Ulaşın” bölümünden de yazılı olarak talepte bulunulabilir.

Madde 13-Trafik Kazası Halinde Alınacak Önlemler:

  1. Kaza anında aracınızı tehlike yaratmayacak şekilde hemen durdurup emniyet tedbiri alınız. (Örneğin: İlk olarak reflektör koyunuz)
  2. Güvenlik Müdürlüğüne 2466777-78, Jandarmaya, 112 ve Öğrenci Sağlık Merkezine 2466773 kazayı bildiriniz.
  3. Aracınızı kaza yaptığı hali ile olduğu gibi Jandarma gelinceye kadar bırakınız. Ancak, yaralanma halleri dışında, yalnız maddi hasar oluşması durumunda, diğer araç sürücüsü ile anlaşırsanız fotoğraf çekme ve kroki çizimini müteakip aracınızı çekebilirsiniz.
  4. İstendiğinde sürücü belgesi, araç ruhsatı ve sigorta poliçesi gibi belgeleri vermeye hazır olunuz.
  5. Kaza yerinden Jandarma gelinceye kadar ayrılmayınız.

Madde 14-Yürürlük:

Bu yönerge Başkent Üniversitesi Rektörlük Makamınca onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Madde 15-Yürütme:

Bu yönerge Başkent Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.